Blogg

Allt inom solceller, solpaneler, solenergi, installationer, solcellspaket och nyheter från solcellsföretaget Elektra Solar AB.

Elpriset slår rekord igen

Elpriset slår rekord igen

1 min read

Den genomsnittliga elpriset i mellansverige och södra Sverige är runt 3 kronor per kilowattimme. Tittar man på enskilda timmar nuddar elpriset så högt som 6,45kr/kWh i vissa elområden. I det angivna elpriset ingår inte skatter och avgifter. Det rusande elpriset beror i stora delar på att det är ovanligt kallt i Sverige. Vindproduktion är också lägre samt importbegränsningar från utlandet.
Read More
Bör mitt företag investera i solceller?

Bör mitt företag investera i solceller?

2 min read

Varför ska mitt företag investera i solceller? Den största fördelen med att använda solenergi för kommersiella byggnader är en enorm minskning av elräkningen. Detaljhandelskomplex, kontor och andra kommersiella byggnader har en högre eltaxa jämfört med vanliga hushåll. 
Read More
5 fördelar med solenergi som du kanske inte känner till

5 fördelar med solenergi som du kanske inte känner till

1 min read

Produktionen av solenergi genererar inte buller, vilket är en viktig aspekt att ta hänsyn till vid installationer i stadsområden. Den genererar inte heller något avfall eftersom den inte behöver underhåll och dess livslängd är mycket längre än andra energiproduktionssystem. Faktum är att solpaneler är designade för att motstå miljöpåverkan i extrema vädersituationer.
Read More

Är mitt tak lämpligt för solceller?

Är mitt tak lämpligt för solceller?

2 min read

Lyckligtvis har de flesta villorna i Sverige tak med en lutning mellan 30-50° vilket är lämpligt för solpaneler. Även ett tak som inte uppfyller de idealiska kraven kan fortfarande vara lämpliga för solceller. Dock som en potentiell ägare, kan det att vara användbart att känna till sju nyckelfaktorer som spelar en avgörande roll för att få solpaneler:..
Read More
5 myter of solceller

5 myter om solceller

2 min read

Detta är en väldigt vanlig myt. Det som är viktigt att komma ihåg är att för att maximera din ekonomiska avkastning, så måste du räkna ut hur många solpaneler du behöver för att nå din energiförbrukning. Att göra detta hjälper dig att spara mest på din elräkning eftersom all oanvänd energi, utöver din egen förbrukning kommer att exporteras tillbaka till elnätet. Priserna för överskottsel är relativt låga jämfört med de priser som du köper el för.
Read More
Fungerar solceller på vintern?

Fungerar solceller på vintern?

2 min read

Solpaneler förlitar sig på solens ljus snarare än solens värme för att generera elektricitet. Solceller fungerar, liksom majoriteten av elektrisk utrustning, bättre när temperaturen är lägre. Det kan verka motsägelsefullt, men överdriven värme kan minska effektiviteten hos cellerna. 
Read More

Att tänka på när du ska köpa solceller

Att tänka på innan du installerar solceller

2 min read

När det är dags att begära offert så rekommenderar vi starkt att ni granskar leverantörerna noggrant. Hur länge har det funnits? Är deras bakgrund inom elinstallations branschen? Är företaget medlem i Svensk Solenergi och finns det referenser på tidigare anläggningar? Titta också på det finstilta i offerten. Vilken garanti får du? Tillkommer montagekostnad? Vilka paneler får du på ditt tak? 

Read More
Kan solceller börja brinna?

Kan Solceller Börja Brinna?

2 min read

Vad orsakar detta? Många nya aktörer ger sig in i solcellsbranschen för de tror sig se en chans till att göra bra affärer på den ökade efterfrågan. I Elsäkerhetsverkets granskning hade endast en tredjedel av företagen hade en certifierad solelinstallatör, och i en tredjedel av anläggningarna hittades installationsbrister. T.ex bristfälligt uppfäst kablage, otillräcklig täthet på genomförare, felaktig kabelförläggning, att grön/gul ledare används som funktionsutjämningsledare, felaktig placering av växelriktare, etc.
Read More
Solceller i Varberg

Solceller i Varberg

1 min read

I Varberg finns det cirka 150 fastigheter med solceller. I hela Halland var det 819 till en total effekt 42,9 (W). Vi på Elektra Solar förstår varför. 

I Varberg är klimatet varmt och tempererat. Det finns en betydande nederbörd under hela året i Varberg. Även den torraste månaden har fortfarande en hel del regn men soltimmarna gör Varberg perfekt för solceller. 

Read More

Köpa Solceller Eller Vänta?

Köpa Solceller Eller Vänta?

1 min read

För tre år sedan installerad vi mest  330-340 Watt paneler. Idag har vi som standard 370-390 Watt. De är 60-cellspaneler där cellerna är 16,6 cm och panelen på 1755x1030 mm. 60-cellspaneler på runt 400 Watt är runt hörnet och kommer starkare på marknaden. Därefter blir storleken på solpanelerna större om man vill gå upp i effekt. Det medför extra stress på montagesystemet och därför rekommenderar vi inte dess till våra kunder. Priset går upp en aning för extra watt och om man inte nyttjar de till fullo så är det inte värt att vänta av ekonomiska skäl. 
Read More
Elpriserna slår rekord

Elpriserna slår rekord

1 min read

Elpriserna slog rekord nyligen i södra Götaland. Där kostade en kilowattimme, 163 öre per kWh. Motsvarande snittpris 2020 var 47,42 öre. 2019 var det 49,52 öre enligt Vattenfalls sammanställning.

2019 var elförbrukningen för en vanlig villa cirka 20 000 kWh per år, vilket blir cirka 20 000 kronor, enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå. En fördubbling – eller tredubbling av det priset ser vi nu drabba villaägare. På det läggs elnätsavgifterna som redan är rekordhöga och som också kommer att öka. 

Read More
Vad gäller för Solcellsbidraget (Gröna Avdraget) år 2021?

Vad gäller för Solcellsbidraget (Gröna Avdraget) år 2021?

1 min read

Första Januari 2021 kommer ett det nya gröna rotavdraget att träda i kraft. Avdraget vara något lägre än det föregående solcellsstödet. Det sänks från 20 % till 15 % för solceller och till 50 % (arbets- och materialkostnaden) för batteri och laddning av elfordon (från tidigare 60 %). Då det är ett skatteavdrag, likt rotavdraget, kommer det inte kunna användas för kommersiella anläggningar, 
Read More


1 2 Next