November 25, 2021 2 min read

Myt 1. Ju fler solpaneler du installerar desto snabbare återbetalningstid får du.

Detta är en väldigt vanlig myt. Det som är viktigt att komma ihåg är att för att maximera din ekonomiska avkastning, så måste du räkna ut hur många solpaneler du behöver för att nå din energiförbrukning. Att göra detta hjälper dig att spara mest på din elräkning eftersom all oanvänd energi, utöver din egen förbrukning kommer att exporteras tillbaka till elnätet. Priserna för överskottsel är relativt låga jämfört med de priser som du köper el för.

Myt 2. Solceller fungerar inte på vintern.

Vi har ett helt blogg inlägg om detta som du kan läsa om HÄR Kortfattat så kan duvara säker på att din solcellsanläggning inte kommer att stanna på vintern eftersom den är enbart ljusberoende. 

Myt 3. Det är dyrt med solceller.

Myt 4. Det är komplicerat att skaffa solceller.

Själva installationen på en normalvilla tar cirka 3-4 dagar. I dom allra flesta fallen behövs det inte heller bygglov. Det tekniska kan bli komplicerat men det är där vi på Elektra Solar hjälper dig. Vi gör en kostnadsfri, lättförståelig offert designad för att reda ut så mycket frågetecken som möjligt.

Myt 5. Du måste rengöra solpanelerna regelbundet.

En helt ren solpanel kan ge marginellt bättre effekt, men eftersom vi bor i Sverige och upplever regelbunden nederbörd så kommer det att finnas lite eller inget behov av att rengöra dina solpaneler. I allmänhet är underhållet som krävs av en solcellsanläggning minimal. Normalt räcker det med att torka av solpanelerna med en svamp eller mjuk borste en gång om året. Kom ihåg att du bara bör använda vatten för att rengöra dina paneler eftersom tvålprodukter kan skada dem, och undvik högtryckstvättar till varje pris.