November 23, 2021 1 min read

Elpriserna slog rekord nyligen i södra Götaland. Där kostade en kilowattimme, 163 öre per kWh. Motsvarande snittpris 2020 var 47,42 öre. 2019 var det 49,52 öre enligt Vattenfalls sammanställning.

2019 var elförbrukningen för en vanlig villa cirka 20 000 kWh per år, vilket blir cirka 20 000 kronor, enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå. En fördubbling – eller tredubbling av det priset ser vi nu drabba villaägare. På det läggs elnätsavgifterna som redan är rekordhöga och som också kommer att öka. 

Energi från vindkraften har varit snålt och bränslepriserna på gas, kol och olja i Europa har dragit iväg. Och värre kommer det att bli. Många experter spår en dyr vinter för elkonsumenterna i de södra delarna av landet. Inte nog med det, din elräkning kan snart bli ännu dyrare. Mellan 2014 och 2019 höjdes elnätspriserna i snitt med 27 procent. Enligt ett nytt förslag som precis varit ute på remissrunda ska elnätsbolagen få möjlighet att höja priserna ännu mer.

Det finns ljus i tunneln, eller på taken om man så vill. Priset på solceller har sjunkit drastiskt de senaste åren. Effekten på panelerna samtidigt ökat så man får väldigt mycket för pengarna just nu jämfört med bara några år sedan. Går man i valet och kvalet och funderar på en solcellsanläggning men tvekar på om det är en bra investering, så är svaret solklart, Ja. Vi har sett en markant ökning på efterfrågan på solcellsofferter och vi förstår behovet. Gå gärna till vår solcellskalkylator på första sidan och begär en gratis offert på en solceller redan idag!